Suroviny: 1/4 karfiolu, 1 lyžička masla, 1 lyžička múky, soľ, muškátový oriešok, 1 lyžička ryže, 1 žĺtok, 2 lyžice smotany, zelerová vňať, miesto ryže opražená žemľa, 1,5 l vody.
Postup: Karfiol očistíme a rozoberieme na ružičky. Karfiol uvaríme v osolenej vode s prebratou umytou ryžou a kúskom zelerovej vňate. Roztopíme maslo, pridáme za lyžičku hladkej múky, miešame a urobíme svetlú zápražku, prilejeme trochu studenej vody, rýchlo rozmiešame a hneď prilejeme do polievky, rozmiešame. Polievku dosolíme, zelerovú vňať vyberieme a postrúhame trochou muškátového orieška. Varíme ešte 10 minút. Do odstavenej horúcej polievky vlejeme v smotane alebo v mlieku rozšľahaný žĺtok z vajíčka, rozmiešame ale už nevaríme, aby sa vajce nezrazilo. Miesto ryže môžeme na masle opražiť na kocky pokrájanú žemľu, ktorú vložíme do taniera s polievkou, každú porciu zvlášť, aby sa žemľa nerozmočila. Polievka je chutnejšia, ak miesto vody použijeme mäsový bujón.
Kapsy s mäsovou plnkou