Týždenný jedálny lístok s receptmi

P o n d e l o k 

Obed: Fazuľová polievka so zeleninou, pečená kurča, šunková ryža, marhuľový kompót

Večera: Salámový šalát s majonézou, pečivo, kefír.

Šunková ryža

1 šálka ryže, 1 a ½ šálky vody, 5 plátkov šunky, varený hrášok, strúhaný syr

Postup

Do klasicky uvarenej ryže ešte zahorúca vmiešame šunku nakrájanú na jemné pásiky, pridáme varený hrášok a na tanieri posypeme kopčeky ryže strúhaným syrom.

Salámový šalát

Suroviny

3 lyžice kečup, 2 lyžice olej, 1 lyžica worčestrová omáčka, 5 na tvrdo uvarené vajcia, 30 dkg (šunka)saláma mäkká,  3 ks uhorky kyslé, 1 cibuľa, 1 biely jogurt.

kečup, olej, worčester prevaríme v rajničke, vajcia, uhorky, cibuľu nakrájame na drobno, salámu na pásiky, a zmiešame s jogurtom. Dáme do chladničky odležať.

U t o r o k :

Obed: Guľášová polievka, zemiaky zapekané s údeným mäsom, kyslé uhorky

Večera: Vyprážaný kapor, mastené zemiaky, kapustový šalát

Zapekané zemiaky s údeným mäsom

Suroviny

 zemiaky,  karfiol, údené  mäsovajcesyr ementálsoľpetržlenová  vňať

Očistené celé zemiaky uvaríme takisto aj karfiol rozobratý na ružičky v osolenej . Necháme vychladnúť

Uvarené údené mäso nakrájame na kocky a vňať posekáme na drobno. Do vymasteného pekáča dáme vrstvu zemiakov a karfiolu, na ne nasypeme vrstvu vňate, pridáme všetko údené a zakryjeme zvyšnou časťou zemiakov s karfiolom. Druhú polovicu vňate nasypeme navrch. V smotane rozmiešame jedno vajíčko a zmesou zalejeme navrstvené zemiaky. Pečieme v rúre cca 30 minút.

Po pol hodine posypeme zemiaky postrúhaným ementálom a na pár minút vrátime do rúry. Podávame so zeleninovým šalátom, alebo kyslou uhorkou.

S t r e d a :

Obed: Krúpová polievka, brniansky rezeň, dusená ryža, kompót.

Krúpová zeleninová polievka

Potrebujeme:

100 g jačmenných krúp, 1 kocka slepačieho bujónu, 2 mrkvy, ½ kg zemiakov, 100 g zeleného hrášku, drvenú rascu, olej, 2 PL hladkej múky, 1 PL mletej červenej papriky, 2 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Krúpy prepláchnite vodou, vložte do hrnca, zalejte 1,5 l vody, pridajte rozdrobený bujón, očistené a na kocky nakrájané zemiaky, na kolieska nakrájanú mrkvu a uvarte ich domäkka. Potom pridajte hrášok, soľ, korenie, rascu a krátko povarte. Na rozohriatom oleji opražte múku, odstavte, pridajte mletú papriku, pomiešajte, zalejte trochou studenej vody a pridajte do polievky. Varte asi 10 min., dochuťte pretlačeným cesnakom a posekanou vňaťou.

 

Brniansky rezeň

Suroviny: 750 g bravčového stehna, 100 g šunky, dve vajíčka, štyri lyžice sterilizovaného hrášku, 30 g masla, mleté čierne korenie, olej.

Na obaľovanie: dve vajíčka, 0,5 dl mlieka, hladká múka, strúhanka

Postup: Mäso nakrájame n rezne, naklepeme a osolíme. Šunku nakrájame nadrobno a opražíme na masle. Pridáme hrášok a mleté čierne korenie. Vajíčka rozšľaháme, pridáme trošku soli a prilejeme do opraženej šunky. Za stáleho miešania necháme zhustnúť. Zmes rozdelíme na rezne, ktoré preložíme na polovice a spojíme ihlami. Naplnené rezne obalíme v múke, rozšľahaných vajíčkach, strúhanke a vypražíme.

Večera: varená udená krkovička, varené vajíčka, pečivo, zelený čaj.

Štvrtok

Obed: Jemná karfiolová polievka, kapsy s mäsovou plnkou

Jemná karfiová polievka

Suroviny: 1/4 karfiolu, 1 lyžička masla, 1 lyžička múky, soľ, muškátový oriešok, 1 lyžička ryže, 1 žĺtok, 2 lyžice smotany, zelerová vňať, miesto ryže opražená žemľa, 1,5 l vody.
Postup: Karfiol očistíme a rozoberieme na ružičky. Karfiol uvaríme v osolenej vode s prebratou umytou ryžou a kúskom zelerovej vňate. Roztopíme maslo, pridáme za lyžičku hladkej múky, miešame a urobíme svetlú zápražku, prilejeme trochu studenej vody, rýchlo rozmiešame a hneď prilejeme do polievky, rozmiešame. Polievku dosolíme, zelerovú vňať vyberieme a postrúhame trochou muškátového orieška. Varíme ešte 10 minút. Do odstavenej horúcej polievky vlejeme v smotane alebo v mlieku rozšľahaný žĺtok z vajíčka, rozmiešame ale už nevaríme, aby sa vajce nezrazilo. Miesto ryže môžeme na masle opražiť na kocky pokrájanú žemľu, ktorú vložíme do taniera s polievkou, každú porciu zvlášť, aby sa žemľa nerozmočila. Polievka je chutnejšia, ak miesto vody použijeme mäsový bujón.

Kapsy s mäsovou plnkou

Suroviny: 2 balenia lístkového cesta, 250 g miešaného mletého mäsa, 3 jarné cibuľky aj s vňaťou, 4 - 5 strúčikov cesnaku, 150 g olúpaných paradajok (plechovka), 3 - 4 polievkové lyžice olivového oleja, asi 15 zelených olív, feferónka resp. prášok zo štipľavej papriky, petržlenová vňať, bylinková soľ, 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku, 1 polievková lyžica strúhanky, čierne korenie

Postup: Nakrájané cibuľky a pretlačený cesnak krátko opražíme na olivovom oleji, pridáme mleté mäso a za stáleho miešania opražíme. Pridáme olúpané paradajky, rozpolené olivy, feferónku, soľ a ostatné prísady. Dusíme, kým sa odparí všetka tekutina. Ochutíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a necháme vychladnúť. Lístkové cesto vyberieme z obalu, rozvinieme, pokrájame na 16 rovnakých štvorcov, okraje štvorcov potrieme vodou. Plnku nanesieme na 8 štvorcov cesta. Zvyšnými ich zakryjeme. Okraje pritlačíme vidličkou. Taštičky potrieme rozšľahaným vajíčkom zriedeným s vodou. Ako podložku použijeme papier na pečenie, v ktorom bolo cesto zabalené. Pečieme pri 200 °C. v rúre cca 20 minút do zlatista. Podávame s čerstvým šalátom.

Večera: Chlebíčky s maslom a loveckou salámou, cibuľa, mlieko

P i a t o k  

Obed : Mlieková polievka

Suroviny

 4-5 ks zemiaky, soľ, 0,5 l mlieko plnotučné,1 lyžica maslo

MRVENIČKA : podľa potreby múka hrubá, 1 ks vajce

Očistíme a nakrájeme zemiaky na kocky, osolíme a zalejeme vodou. Varíme do mäkka.

Medzitým si pripravíme mrveničku.
Mrvenička : Do misky rozbijeme vajíčko a pridávame podľa potreby hrubú múku tak aby nám vzniklo tuhé cesto, ktoré potom nastrúhame na strúhadle.

Keď máme uvarené zemiaky pridáme mrveničky a spolu varíme. Keď sú už aj mrveničky uvarené vlejeme do polievky 0,5 litra plnotučného mlieka a prevaríme. Na záver pridáme 1 lyžicu masla a podľa chuti dosolíme.

Paprikáš z rybieho filé

750 g rybieho filé, 1 cibuľa, 10 g červenej papriky, korenie na ryby, 3 lyž.oleja.

Cibuľu speníme na oleji, pridáme na kocky pokrájané rybie filé, červenú papriku, korenie na ryby, podlejeme vodou, posolíme a dusíme. Podávame s pečivom.

Večera :

Lekvárové šatôčky

Lístkové cesto 500 g, slivkový lekvár 200 ml, žĺtok 1 ks,cukor práškový 1 lyžica polievková vrchovatá

Postup prípravy:

Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme kolieska pohárom alebo formičkou na šatôčky. Do stredu každého kolieska dáme jednu kávovú lyžičku lekváru a prehneme a zatlačíme vidličkou po okrajoch, alebo ak máme formičku tak vložíme do formičky a preklopíme. Šatôčky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtkom, pečieme pri teplote 150 stupňov 15-20 min. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

S o b o t a :

Obed: Slepačia polievka s krupicovými haluškami, perkelt zo sliepky, varané zemiaky, čalamáda.

Slepačia polievka

1/2 ks sliepka,3 litre voda, 1 ks petržlen, 2 ks mrkva, zeler, 1 ks cibuľa, 1 strúčik cesnak, 4 ks nové korenie, 4 ks korenie čierne, petržlenová vňať, soľ,

Postup receptu:

Slepačie mäso očistíme a spolu s kosťami vložíme do studenej vody. Pridáme očistenú zeleninu a koreniny a varíme do mäkka, cca 2 hodiny. Po uvarení mäska a zeleniny, polievku precedíme. Slepačie mäso a mrkvu pokrájame na drobné kúsky a spolu s pokrájanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou vložíme do polievky. V prípade potreby dochutíme a môžeme podávať!

Krupicové halušky

Suroviny: rozpis na jedno vajce: 

1 ks vajce,  20 - 30g maslo, alebo , 1 PL kopcom masť bravčová (alebo , kačacia alebo husacia masť), podľa potreby krupica detská, lliter  vývar mäsový domáci, alebo rovnaké množstvo neosolenej vody.

Postup receptu

Do misky rozklepnem vajce, ktoré dobre rozšľahám vidličkou. Nesolím, aby halušky neboli tvrdé. Pridám plátky zmäknutého masla.

Rozšľahané vajce, rozmiešané so zmäknutým maslom, zasypem jemnou detskou krupicou a postupne pomocou vidličky spracovávam na mäkšie cesto. Ak je cesto veľmi mäkké, pridám ešte krupicu až dosiahnem požadovanú konzistenciu.

Cesto nechám aspoň 15 - 20 minút postáť. Potom malou lyžičkou namočenou v horúcom vývare odkrajujem menšie halušky, ktoré vkladám do vývaru alebo do horúcej bublajúcej vody. Vývar nesmie vrieť, len "bublá". Stiahnem plameň, hrniec s polievkou a vloženými haluškami prikryjem a nechám len tiahnuť pod pokrievkou asi 15 - -20 minút. 

Slepačí perkelt
varené mäso zo sliepky, 1 lyžičku soli, 2 lyžice masti, 2 cibule, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 1 lyžičku hladkej múky, 2 papriky, 2 rajčiaky.
Varené mäso zo sliepky vykostíme a nakrájame na kocky.  Na masti sa do svetlozlata opraží najemno nakrájaná cibuľa, zapráši mletou paprikou, opraží, zastrekne vodou a podusí. Do základu sa vloží nakrájaná sliepka, krátko sa podusí. Počas dusenia sa zamieša, polieva šťavou a podľa potreby dolieva vodou (mäso sa dusí v malom množstve tekutiny). Pridá sa na rezance nakrájaná, očistená paprika, na kúsky nakrájané, olúpané rajčiaky (v zime lečo) a spolu sa dodusí. Nakoniec sa dochutí soľou a doleje potrebným množstvom vody. Perkelt sa pripravuje s malým množstvom riedkej šťavy. Pri podávaní sa porcia na kúsky nakrájanej sliepky poleje šťavou a navrchu ju možno ozdobiť kolieskami papriky.

Večera: Hrianky, pečeňová paštéta, cibuľa, čaj.

N e d e ľ a :

Obed: Mozočková polievka, bravčový guľáš s hráškom a mrkvou, knedľa, puding.

Mozočková polievka

Ingrediencie:

bravčový alebo teľací mozog30 g oleja1 malá cibuľa, 40 g oleja a 60 g hladkej múky na zápražku, 80 g koreňovej zeleninysoľmleté čierne koreniepažítka alebo zelená petržlenová vňať1 malý karfiol, 1,25 dl mlieka, 1 žĺtok

Postup prípravy:

Mozog sparíme horúcou vodou, odblaníme a udusíme na pokrájanej cibuli opraženej na oleji. Koreňovú zeleninu uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka. Vývar scedíme, zahustíme žltou zápražkou, povaríme a primiešame udusený mozog. Pred podávaním pridáme do polievky žĺtok rozšľahaný v mlieku, mleté čierne korenie, osobitne uvarený karfiol rozobratý na ružičky a pokrájanú pažítku alebo zelenú petržlenovú vňať.
Podávame so žemľou pokrájanou na kocky a opraženou na masle.

Guláš s hráškom a mrkvou

Suroviny:
1 kg bravčového mäsa na guláš,  2 cibule,  olej,  1 veľký paradajkový pretlak, (asi 300g) 1 konzerva sterilizovaného hrášku, 1 väčšia postrúhaná mrkva, 2 kocky hovädzieho bujónu, soľ,  ml. čierne korenie,  múka na zahustenie,  1 lyžica masla

Postup:
Na masti speníme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané mäso na kocky, vlejeme pretlak, pomiešame, dáme bujón, čierne korenie, hrášok, mrkvu, podlejeme vodou, dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, zahustíme múkou, osolíme. Dáme lyžicu masla na zjemnenie.  

Večera: Šunková saláma, maslo, syr, chlieb, biela káva.