Mleté mäso v cestičku
Suroviny
Cesto: 300 g polohrubej múky
9 lyžíc mlieka, 4 lyžice oleja, soľ
100 g tvarohu, 50 g kyslej smotany
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Plnka: 500 g mletého bravčového mäsa
1 vajce, soľ, mletá sladká červená paprika
majorán, papriková pasta, petržlenová vňať
mleté čierne korenie, nastrúhaný tvrdý syr
Na potretie: 1 žĺtok
Pracovný postup
Do múky pridáme mlieko, olej, kypriaci prášok, tvaroh, soľ, kyslú smotanu a spolu premiešame. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme plnkou, strúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Zvinieme do rolády a pokrájame na kúsky. Do vymastenej zapekacej misy ukladáme tesne vedľa seba pokrájané kúsky rolády. Potrieme žĺtkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení posypeme balkánskym syrom.
Plnka: Mleté mäso ochutíme soľou, mletou sladkou červenou paprikou, majoránom, paprikovou pastou a čiernym korením. Pridáme vajce a premiešame.
Balíčky s plnkou
Suroviny
350 g lístkového cesta, 1 žĺtok
100 g údeného syra, 1 vajce
250 g mletého pečeného mäsa, soľ
mleté čierne korenie, sójová omáčka
mletá sladká červená paprika
worcesterská omáčka
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
2 vajcia uvarené natvrdo
Pracovný postup
Mleté mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, sójovou omáčkou a worcesterskou omáčkou. Potom pridáme žĺtok, prelisovaný cesnak a spolu premiešame. Necháme odstáť na chladnom mieste asi 30 minút. Medzitým na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto. Z cesta krájame väčšie štvorce, do stredu každého štvorca dáme ochutené mleté mäso a časť nakrájaného vajca. Po naplnení zložíme a konce k sebe dobre pritlačíme. Potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Asi po 7 minútach vyberieme z rúry. Znova potrieme vajcom, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom a dáme dopiecť.
Pečené šampiňóny
Suroviny
väčšie šampiňóny
soľ
mleté čierne korenie
topený syr
smotana
strúhaný syr
mäkká saláma
zemiaky uvarené v šupke
cibuľa, olej
Pracovný postup
Klobúčiky šampiňónov odrežeme od vrchnej šupky a vnútornú časť z nich vydlabeme. Posolíme ich a okoreníme mletým čiernym korením. Nadrobno pokrájanú cibuľu opečieme na oleji spolu s vybratou časťou šampiňónov. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme pokrájanú mäkkú salámu, topený syr a spolu premiešame. Touto zmesou naplníme klobúčiky šampiňónov. Na vymastený pekáč uložíme na plátky pokrájané zemiaky, posolíme ich a posypeme nastrúhaným syrom. Pridáme naplnené šampiňóny a vrchnú časť šampiňónov zalejeme zmesou zmiešanou z kyslej smotany a nastrúhaného tvrdého syra. Potom ich vložíme zapiecť do vyhriatej rúry.